HALK EĞİTİMİ MERKEZİ HAKKINDA KISACA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?
Her Halk Eğitimi Merkezi, bulunduğu bölgenin eğitim, öğretim, üretim, rehberlik, danışma, kültür ve sanat merkezidir. 1920'li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ülkede başlatılan okuma yazma sorununu çözümleme, ulusal kültürü yaygınlaştırma, Cumhuriyet ülküsünü, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsetme çalışmalarına destek niteliğinde halk boşluğunu doldurmak üzere 1956 yılından itibaren,ülke çapında Halk Eğitimi Merkezleri kurulmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi,beceri kazandıran,kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur. Etkinliklerini il ve ilçelerde sürdürürler. Sayıları 900'ü aşan Halk Eğitimi Merkezleri´nde önceleri"halk eğitimi" adı altında düzenlenen etkinlikler, zamanla "yaygın eğitim" olarak şekillendi.
Halk eğitimi merkezlerinde
olmak üzere 3 farklı alanda kurslar açılmaktadır. İhtiyaç duyulan her alanda kurslar düzenlenir.
Merkezimizde açılan kursların listesi için kurslarımız sayfasını ziyaret ediniz.
Kurslar ın açılabilmesi için en az 12 kişilik katılımın tamamlanması gerekmektedir. Bazı özel kurslarda bu sayı azalabilir yada artabilir. Örneğin Okuma Yazma, Özel (Engelli) Bireylere yönelik kurslar 1 kişiye dahi açılabilmekteyken Bilgisayar Kullanımı kursu için 12 kişi şartı aranmaktadır. Kurs katılımı için yeterli kursiyer sayısı tamamlandığında, kurs öğretmenininde uygun (başka kursta görevli olmaması ) olmasıyla kurslarımız açılır. Kurs açılacağı zaman kayıtları alınan kursiyerlere telefon yoluyla bilgi verilir.
KURSLAR VE DİĞER ETKİNLİKLER NERELERDE DÜZENLENİR ?
İhtiyaç duyulan uygun yerlerde ÖĞRETMEN ve KURUMUN uygunluğuna göre düzenlenir.
Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir. Yabancı uyruklular, valiliğin izni ile etkinliklere katılabilir. Gerektiğinde, belirli yaş ve eğitim seviyesi, uygulanacak programın özelliğine göre aranır. Bu durum Halk Eğitimi Merkezleri'nce duyurularla belirtilir.
Kayıt için başvuru,
Halk Eğitimi Merkezlerine şahsen başvurarak, başvuru için Nüfus cüzdanı yeterlidir.
E-Devlet uygulaması yoluyla (Geleceğe yönelik başvuru yapamazsınız.)
E-Yaygın sistemi üzerinden (Geleceğe yönelik başvuru yapamazsınız.) yada
www.tirehem.com sistemi üzerinden online başvuru yapabilirsiniz. (Gelecekte açılması planlanan Kurslara yönelik başvuru yapabilirsiniz)
Yılın on iki ayında Halk Eğitimi Merkezleri'ne kayıt için başvuru yapılabilir. Özelliklerinden dolayı, bazı kurslar için sadece bazı dönemlerde kayıt olanağı sağlanabilir. Bu durum, Merkez yönetimince iletişim araçları aracılığıyla duyurulur. Kurs ve etkinlikler için gerekli aday sayısı tamamlandıktan sonra, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce kursiyerlere bilgi verilir.
Kurslara kabul edilenler için devam zorunluluğu vardır. Kurs süresinin 1/5'i kadar devamsızlık gösterenlerin kaydı silinir ve belgesi verilmez. Geç kalmayı alışkanlık haline getirenler hakkında, devamsızlık işlemi yapılır.
Tüm etkinlikler,programların süresi ve katılımcıların devam durumuna göre ayarlanır.Hafta sonları da dahil olmak üzere sabah 7.00 ile 22.00 arasındaki uygun saatler seçilir. Yıllık çalışma süresi Halk Eğitimi Merkezleri, yılın on iki ayında hizmet verir. Öğretmenler, usta öğreticiler ve kursiyerlerin ortak kararları ile, tatillerde de eğitime devam edilebilir.
Kurslarda başarı değerlendirmesi zorunludur. Bu değerlendirme; yapılacak uygulama, deney, yazılı ve sözlü sınavlar, ev ödevleri ile öğretim süresi sonundaki sınav sonuçlarına göre yapılır. Başarılı olanlara kurs bitirme belgesi verilir. Diğer etkinliklerde başarı değerlendirmesi yapılmaz.
Halk Eğitimi Merkezleri, özel öğretim gerektiren kişilere duygusal değil, gerçekçi bir yaklaşımla kurslar düzenler. Bu kurslarla; onları üretici kılmayı, topluma kazandırmayı, onların bir işte çalışmalarını kolaylaştıracak bilgi ve beceriler edinmelerini, sosyal aktivitelere katılmalarını amaçlar. Bağımsız kurs ya da kaynaştırma şeklinde düzenlenen kurslarda,kişilerin engel durumları dikkate alınır.
Kursların açılmasında dikkate alınan engellilik durumları:
Katılımcıların boş zamanlarını değerlendirmesi ve aile ekonomisine katkıda bulunması için,beceri geliştirmeye yönelik kurslar düzenlenir. Ayrıca; üretime dönük, gelir getirici ve bir iş yerinde çalışmayı kolaylaştıracak kurslar da düzenlenir. Bu kurslar, Halk Eğitimi Merkezleri ve Çeşitli kurumların işbirliği ile açılmaktadır.
Üretime yönelik kurslardan bazıları:Halıcılık-Kilimcilik-Trikotaj-Makine nakışları-Konfeksiyon-Bez dokuma-El sanatları-Ayakkabıcılık-Ağaç İşleri-Gümüş işlemeciliği-Çinicilik
Halk Eğitimi Merkezleri; kültürel değerlerimizin tanıtılması, yaşatılması,yaygınlaştırılması ve genç kuşaklara en doğru şekilde aktarılması yönündeki çalışmalara ağırlık ve öncelik verir. Yörelerimizde derleme ve araştırma çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar, Genel Müdürlük bünyesinde değerlendirilir. Üniversite ve ilgili kurumlardaki uzmanların da görüşleri alınarak tüm kişi ve kuruluşların yararına sunulur. Devlet Konservatuar'larının Türk Halk Oyunları Bölümü mezunlarından bir öğretmen kadrosu oluşturularak, Türkiye'nin çeşitli illerindeki Halk Eğitimi Merkezleri'nde görevlendirildi. Ayrıca, ücretli olarak görevlendirilen uzman ve usta öğreticiler de; halk oyunları, halk müziği, Türk sanat müziği, enstrüman öğretimi, koro çalışmaları, araştırma ve derleme çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürmekteler.
Halk Eğitimi faaliyetleri, tamamen Halk Eğitimi Merkezleri'nin olanaklarıyla gerçekleştirilir. Ancak, bazı resmi ve özel kurum-kuruluşların yanı sıra gönüllü kuruluşlarla da belli prensipler doğrultusunda işbirliği yapılır. Bu işbirliklerinde, tarafların olanakları birleştirilir ve ortak bir protokol hazırlanarak uygulamaya konur.
Halk Eğitimi Merkezleri'nin işbirliği içinde olduğu önemli proje ve faaliyetlerden bazıları:
Ayrıca, daha birçok firma, kurum-kuruluşla bakanlık ve yerel düzeyde işbirliği yapılmaktadır.
Ülkemizdeki her kişi ve kuruluşun eğitim faaliyetini Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde yapacağı, T.C.Anayasası ve 1739 sayılı Milli Eğitim temel kanunu ile hükme bağlanmıştır.Halkın katılımına açık "kurs" adı altında düzenlenen hiçbir faaliyet, Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı birimlerin denetimi-gözetimi dışında, ya da bu birimlerle işbirliği yapılmadan geçerli sayılamaz. Verilen belgeler de, geçerli kurs bitirme belgesi olamaz.
Geniş bilgi almak için,
TİRE HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM BİLGİLERİ
KURS BİNASI ADRES : Hürriyet Mahalle Gençlik Caddesi No9 Tire / İZMİR
İNTERNET ADRESİ : www.tirehem.meb.k12.tr
E-MAİL ADRESİ : 166174@meb.k12.tr
TELEFON : 0 232 512 15 54
FAX : 0 232 512 98 33
merkezlere telefonla ya da bizzat başvurulabilirsiniz.
Kurs bitiminden itibaren en geç 3 hafta sonra alabilirsiniz. Lütfen bunun için kurumumuz bürosuna başvurunuz.
Sertifikalarınız okulumuz tarafından saklanmaktadır. Yalnız 1 yıl içerisinde alınmayan sertifikalar arşivi kaldırılmaktadır ve bulmak zaman alabilir. Bu sebeple yeni bir dönem başlamadan sertifikalarınız alabilirsiniz.
1. derece akrabanız dışında kimse sertifikanızı alamaz. Yalnız mecburi durumlarda kurumumuza bir dilekçe bırakabilir ve almasını istediğiniz kişiyi önceden bize bildirebilirsiniz.
Evet, Her kursun sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir.
Her kursun sonunda kursun türüne göre Yazılı ve Uygulamalı sınavlar yapılmaktadır.
Sınavlardan geçmek için notun en az 50 puan olması gerekmektedir.
Kursların süreleri genel müdürlüğümüzün belirlediği modüllerin toplamları kadar olup, her kurs için değişiklik göstermektedir. (Detaylı bilgi için Kurslarımız bağlantısına bakabilirsiniz) Toplam gün sayısı; kursun hafta içi veya hafta sonu olma ve günlük ders saati sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak planlanmaktadır.
Halk eğitimi merkezlerince açılacak kurslara devam edeceklerde; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma (Yabancı uyruklular için valilik izni gerekir) şartı aranır. Etkinliklerden yararlanmak için yaş sınırı yoktur. Ancak ilköğrenim çağında bulunanlar devam ettikleri öğrenim kurumlarının öğrenime kapalı olduğu sürelerde etkinliklere katılabilirler. Örgün eğitime devam eden öğrenciler derslerinden arta kalan zamanlarda halk eğitimi etkinliklerinden yararlanabilirler. Belirli yaş ve eğitim seviyesi programın özelliğine göre gerektiğinde aranır. Bu durum halk eğitimi merkezlerince kurs duyurularında belirtilir.
Kayıt için başvuru, Halk Eğitimi Merkezleri´nce geliştirilen formla yapılır. Kurs başvurusunda sadece nüfus cüzdanı fotokopisi yeterlidir.
Tüm kurslar için başvuru formu ve kimlik bilgileriniz gereklidir. Nadiren bazı kurslar için öğrenim belgesi, daha önce almış olduğunuz sertifikalar vb. belgeler istenebilir.
Kurslara kayıt olmak için yılın oniki ayında halk eğitimi merkezlerine başvuru yapılabilir. Özelliklerinden dolayı bazı kurslar için sadece bazı dönemlerde kayıt açılabilir. Bu durum da merkez yönetimince iletişim araçları yoluyla duyurulur.
Kurslara kabul edilenler devam etmek zorundadırlar. Kurs süresinin 1/5´i kadar devamsızlık gösterenlerin kaydı silinir ve belgesi verilmez. Geç kalmayı alışkanlık haline getirenler hakkında devamsızlık işlemi yapılır.
Tire Halk Eğitim Merkezine uğrayıp kurslarla ilgili bilgi almak ve ön kayıt yaptırmak suretiyle, Tire Halk Eğitim Merkezi'nin 0 232 512 15 54 numaralı telefonunu aramak suretiyle bilgi alarak, Tire Halk Eğitim Merkezi'nin internet sayfasından duyuruları takip ederek, Tire ilçemizde yerel duyuru araçları ve yerel basında yapılan duyuruları takip etmek suretiyle kurslar ve yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi edinilebilir.
NOT: Açılması planlanan kurslara katılmak için mutlaka merkezimize önkayıt yaptırılmalıdır.
Bazi kurslarimiz temel düzey, bazilarının da aşamalari vardir. Yabancı diller ile bazı mesleki kurslarda değişik düzeyler vardır (1.Kur, 2. Kur 3. Kur... gibi ya da Temel, Orta, ileri gibi). Bunları kurs tanıtım bölümümüzden görebilirsiniz.
Bazı kurslar için ek belgeler de istenmekle beraber genellikle aşağıdaki belgeler yeterli olmaktadır.
1- Form Dilekçe (Merkezde doldurulacak)
2- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
3- Diploma Fotokopisi (Öğrenimine devam ediyorsa Öğrenci Belgesi)
4- Hükümet Tabipliğinden Sağlık Raporu (Sağlık Ocaklarından olabilir.)
5- İkametgah Belgesi
6- Öğreticiliğini Gösterir Belgelerin Onaylı Sureti
7- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf .
KURS BİNASI ADRES : Hürriyet Mahalle Gençlik Caddesi No9 Tire / İZMİR
İNTERNET ADRESİ : www.tirehem.meb.k12.tr
E-MAİL ADRESİ : 166174@meb.k12.tr
TELEFON : 0 232 512 15 54
FAX : 0 232 512 98 33